Verlies je doel niet uit het oog

In deze blog een keer geen tips hoe het wel moet, maar een advies over hoe het niet moet. Een valkuil, waar je heel makkelijk in trapt en die heel verleidelijk is. Ik heb het hier over je blindstaren op een subdoel zodat je je eigenlijke doel uit het oog verliest.

Subdoelen zijn slim

Je bereikt je einddoel meestal niet in 1 keer, zeker niet als je ambitieus bent, Daarom stel je vaak subdoelen. Vergelijk het met trainen voor de marathon. Je traint eerst om 5 km te kunnen hardlopen, dan 10 km en uiteindelijk komt je dan op die 42,195 km uit. Voor veel organisaties die de publieke opinie willen beïnvloeden, gedrag willen veranderen of de politiek willen beïnvloeden werkt het hetzelfde. Subdoelen zijn hier bijvoorbeeld het beïnvloeden van invloedrijke personen, het mobiliseren van vrijwilligers of het krijgen van aandacht voor jouw onderwerp in de media. Subdoelen zijn vaak slim, echter het kan ook mis gaan.

Subdoel wordt einddoel

Er ligt echter een gevaar op de loer. Omdat je denkt dat je je doel beter kan bereiken door eerst subdoelen te bereiken, ga je je steeds meer focussen op die subdoelen. Het kan daardoor zomaar gebeuren dat je alleen nog maar bezig met je subdoel en het hoofddoel uit het oog verliest. Even terug naar de marathon. Als je doel is de marathon in 4 uur te lopen. Dan kan je subdoel zijn om 10 km binnen 3 kwartier af te raffelen. Om dit subdoel te bereiken kan het mogelijk slim zijn om veel te trainen op snelheid op 5 km. Echter als je kijkt naar de marathon is het misschien wel veel belangrijker dat je je snelheid ook na kilometer 20 volhoudt en heb je dus uiteindelijk niet zoveel aan 5 km lopen in 20 minuten. Toch is het heel logisch om die 5 km te oefenen als je je blindstaart op je subdoel van 10 km in 45 minuten, want dat was toch je doel? Nee dus.

Gevaar van media-aandacht

In de communicatie vind je dezelfde valkuil terug in het verkrijgen van media-aandacht. Of je nou een product wilt verkopen, de publieke opinie wilt beïnvloeden of de politieke agenda wil veranderen: Als jouw boodschap de opening van het 8 uur journaal is (of ten minste in een landelijk dagblad staat), dan heb je direct een groot bereik. Echter vaak krijg je de media niet zover om precies jouw boodschap te verkondigen en heb je trucjes nodig (zoals in in een eerdere blog beschreef). Er is natuurlijk niets mis met een omweg. Maar stel dat jij zoute crackers wilt verkopen en je bent er van overtuigd dat dat vanzelf gaat als mensen weten dat ze de lekkerste van de wereld zijn. Daarom stel je als subdoel om media-aandacht te krijgen voor je crackers. Echter het nieuws gaat dag in dag uit alleen maar over hoeveel zout er in crackers zitten. Dan kan het verleidelijk zijn om een campagne te starten over dat er relatief weinig zout in je crackers zit. Misschien krijg je daar wel veel media-aandacht voor en veel lof in de media. Subdoel bereikt, dus jij blij toch? Niet per se, want misschien denkt de consument nu wel: “Ja, als ik gezond wil eten dan eet ik wel volkoren knäckebröd, maar als ik zoute crackers wil eten dan moeten die gewoon lekker zout zijn”. Hoe slim dan het ook leek om mee te gaan met de actualiteit, je bereikt dan precies het tegenovergestelde: mensen associëren jouw crackers nu niet met lekker en kopen die van de concurrent.

Hou altijd één oog op het einddoel

Wil dat zeggen dat je geen subdoelen moet stellen? Of dat je niet flexibel in mag spelen op de actualiteit om meer aandacht te krijgen? Nee en nee, maar verlies nooit het uiteindelijke doel uit het oog. Je subdoel is namelijk slechts een middel om bij je einddoel te komen, niet een doel op zich. Hou dus altijd met 1 oog het einddoel in het zicht.